3 balans-tips voor Sinterkerst 2020

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin

Sinterkerst: dat voelt soms als: alles geven op school en thuis instorten. En tegen kerstmis op je tandvlees lopen, terwijl je de dagen aftelt op de kalender tot het ein-de-lijk vakantie is…. althans, voor mij…

Ja het is heerlijk, het feestgedruis, de aanloop ernaartoe. Gespannen kleutertjes, de geheimzinnige bovenbouwers. De twijfelende middenbouwers… Ergens op school worden er altijd wel pepernoten gebakken. Er is altijd wel een groep naar het sinterklaasjournaal aan het kijken…

Hoe ben jij eronder?

Ben jij team joepie&chill? Of meer joepie en aaargh? Dat mag je best toegeven hoor. Dat je het én super leuk, gezellig, fijn vindt én ook best wel een beeeeeetje slopend. Al ware het maar dat je de spanning die er hangt oppikt en met je meedraagt. Omdat je er zoooo graag een ongelofelijke Sinterkerst van wilt maken. Dit jaar misschien nog wel meer dan andere jaren. Want ja… Corona… alles is al zo anders. Dus Sinterkerst mag er wel echt ff uit springen, toch??

Elk jaar weer kwam ik op school aanzetten met mijn 2 kleine opbergboxen met wat spulletjes voor sinterklaas. Altijd weer dacht ik: sjit, had ik nou maar meeeeeer. Waardoor ik elk jaar weer gezellig zwarte huisjes met sint, paard en pieten-op-het-dak zat te knippen en lamineren voor op de ramen. Om maar een voorbeeld te noemen. Elke keer weer sjeesjde ik last minute naar de hema/action om nog ff wat deco te halen voor in de klas. Die net niet heel erg leuk was, want ja, t meeste was al op. Niet alles overleefde het tot het jaar erna. Of gooide ik weg, want niet leuk genoeg…of ik kreeg een andere groep (van groep 7 naar kleuters is wel even schakelen…) waardoor ik het jaar erna weer van voor af aan begon met mijn riedeltje.

Hoe moet het niet?

Je leest het al. Hoe begon ik aan mijn Sinterkerst?

* gestresst

* opgejaagd

* kijkend vanuit wat er NIET was

* ontevreden

* met tegenzin

Precies hoe je NIET wilt beginnen dus… stom eigenlijk. Dat kan toch ook anders? Jazeker kan dat anders! Als je nou eens eerlijk bent: waar gaat het in deze tijd van het jaar nou eigenlijk om? Kadootjes? Perfect gedecoreerde omgeving? Overleven? Of gaat het om de sfeer? Om samen zijn, gezelligheid, lol en plezier, mysterie en verbinding?

Dat is meteen de eerste tip die ik je mee wil geven voor deze Sinterkerst. JUIST deze Sinterkerst: focus op waar het echt om gaat. Vul mijn lijstje vooral aan met waar het voor jou om gaat.

TIP 1: Waar draait Sinterkerst nou echt om?

Maak een lijst met een aantal kernwoorden waar deze tijd voor jou om gaat.

Voor mij zou die post-it er dus zo uit zien: 

Die plak je ergens waar je ‘m vaak ziet, want daar staat wat jij dat gaat creëren.

Niet om welke spullen daarvoor gaan zorgen. Als je lichte stress voelt opkomen, pak je je post-it erbij en vraag je jezelf af: hoe kan ik op een simpele/leuke/kleine manier zorgen voor [vul woord(en) op je post-it in]…?

Bijvoorbeeld:

een fijne sfeer

Dat kan al met een nep kaarsje dat de kinderen zelf meebrengen, een liedje dat jij aanzet, lampen uit. Door met pantoffels in de klas te zitten. Eens te beginnen met een mindfulnessoefening, een yoga sessie of een les waarin de kinderen zelf versiering maken voor het lokaal. Nog eerder dan dat: hoe jij je voelt, wat jij uitstraalt bepaalt ook voor een groot deel de sfeer. Als jij ontspannen, uitgeslapen en fit bent, draag jij al een heel stuk bij aan een fijne, veilige, warme sfeer. 🙂

gezelligheid

Die creëer je niet alleen door het lokaal aan te kleden. (Want daar is niks mis mee, he, maar het hoeft niet perfect, het hoeft niet over de top, gebruik wat je hebt, vraag ouders en collega’s of zij nog wat hebben en zorg ook op een andere manier dan door spullen voor die gezelligheid: door muziek aan te zetten tijdens vrije lessituaties, door activiteiten te doen die samenwerken en teamgevoel opbouwen en ook weer: door zelf gezellig te doen. Vrolijk te zijn. Flexibel en dingen met humor benaderen. Een ongezellige juf in een gezellig lokaal maakt de beleving niet gezellig. Maar een gezellige juf in een ongezellig lokaal wel! Zorg dat je prioriteiten kloppen. Eerst zorgen dat jij in staat bent om oprecht gezellig te doen en zijn. Dán kijken of er nog tijd, zin en puf over is voor de rest.

            “Liever een gezellige juf in een ongezellig lokaal,

            dan een ongezellige juf in een gezellig lokaal.”

verbinding

Door bijvoorbeeld samen te werken voor een goed doel. Of oefenen met gedichtjes schrijven door een complimenten doos te maken, waar iedereen een compliment voor een ander in dichtvorm in kan doen en jij op vrijdag voorleest aan de klas. Geef zelf het voorbeeld door verbinding aan te gaan met de kinderen. Laat ze mooie wensen voor elkaar uitspreken. Elkaar helpen. Als jij present bent in het moment, bij de kinderen, kun jij beter die verbinding aangaat.

TIP 2: Hoe wil jij dat deze Sinterkerst gaat zijn?

Focus niet alleen op waar het tijdens Sinterkerst om gaat (tip1), maar ook op hoe JIJ deze Sinterkerst wilt gaan beleven .

Zoals ik eerder omschreef, begon ik mijn sinterkerst-tijd bijna altijd gestresst en opgejaagd. Stel jij hebt daar ook last van, hoe kun je deze stress en gejaagdheid omdenken? Hoe kun je ervoor zorgen je ervan gaat genieten?

            >> Door te besluiten dat je in alle ontspannenheid gaat genieten.

            >> Denk hakuna matata. Denk don’t worry be happy. tuutuututututututtututu

Ha. Echt? Zo simpel? Ja! Zo simpel.

Hoe vaak neem je bewust een dergelijk besluit? Ik deed dat in ieder geval nooit. Begin daar vanaf nu eens eens mee. Beslis:

“Ik ga 100% ontspannen genieten van Sinterkerst 2020.”

Of neem een besluit dat beter bij jou past:

“Ik ga …”

TIP 3: Zorg ervoor dat de basis randvoorwaarden gedekt zijn.

Welke minimale inspanningen zijn vereist om ervoor te zorgen dat jij kunt focussen op

a) waar het echt om gaat (tip 1)

en

b) jouw besluit

De uitdaging is om KLEIN te denken! Dus niet: een mega boodschappenlijst voor de Action. En ook niet: 5 klaarboekjes, 7 pepernoten-lessen, 3 goede doelen projecten, 8 Pinterestwaardige handvaardigheids lessen en dan nog een lijst voor kerst.

Focus op MINIMAAL: wat is er minimaal nodig?

Bijvoorbeeld: Sint: 1 slinger welkom sint&piet die je nog hebt liggen, 1 playlist voor mindful activiteiten in de klas en 1 playlist sint. Kleurplaten/Mandala’s, voorleesboek, zak pepernoten. Klaar.

Kerst: 1 lichtjesslinger, 3 waxine lichtjes, 2 oude kerstballen die je nog had liggen voor aan het digibord, 1 playlist voor mindful activiteiten in de klas en 1 playlist kerst. Klaar.

Je zou evt. nog een playlist met relax/blije muziek kunnen downloaden, die je de komende week voor jezelf draait, om al een beetje in het ontspannen gevoel te komen.

Check bij jezelf, is het minimale wat jij nodig hebt:

-> alle lessen uitgewerkt klaar te hebben liggen voor de komende maanden?

-> alvast een massage (oid) te boeken voor eind november?

-> 3/4 van je to-do lijst te schrappen en maar 1/4 uit te voeren, omdat jou dat rust geeft en je je daardoor beter kunt focussen op jezelf en wat de kinderen écht nodig hebben?

-> de komende tijd op tijd naar bed te gaan, NO MATTER WHAT?

 

Waar gaat het nou écht om?

Schrijf max. 3 dingen op die jij ECHT nodig hebt en die ECHT bijdragen aan een fijne, ontspannen en stress-vrije Sinterkerst voor jou en jouw klas. Doe die dingen. Laat het gevoel los dat het te weinig, niet goed genoeg is. De uitdaging ligt ‘m erin dat jij met jouw aandacht HE LE MAAL bij de kinderen bent. Dat je dus geen afleiding hebt van to-do’s. Ja, dat voelt misschien buiten je comfort zone. Maar wat zou jou dat op kunnen leveren? Wat zou het voor de kinderen betekenen als ze jou ontspannen, uitgerust, vol plezier en aandacht Sinterkerst zien vieren?

Daar doe je het toch voor? Blije snoetjes, ontspannen mensjes met twinkelende oogjes.

Laat maar komen die Sinterkerst! Jij bent er klaar voor! 😀

Mocht je ‘t handig vinden: heb ik hier een gezellige ‘cheatsheet’ voor je. Handig voor in je klassenmap. 😉