Zou jij ook wat meer flow in je dagelijkse bezigheden willen voelen? Hoe zorg je er dan voor dat het stroomt? Dat je lekker aan de slag gaat en de tijd helemaal vergeet?
Om balans te houden is het fijn om af en toe volledig op te kunnen gaan in (noodzakelijke) bezigheden. Als je heel gefocust bent krijg je zo veel meer gedaan en is het vaak in 1 keer goed. Je bent dan heel efficiënt én effectief bezig. Hoe fijn zou het zijn als je ervoor zou kunnen zorgen dat momenten van flow je niet “overkomen”, maar dat je ze bewust kunt creëeren?
Voor mij begint de week altijd goed, want maandag is mijn flow-dag. Een dag waarop ik super veel gedaan krijg. Ondanks dat ik zowel huishoudelijke taken als werk-dingen moet doen en het huis vaak één ontplofte bende is… Dit is tegelijk het voordeel en het nadeel van thuiswerken. 😉
Maandag is doorgaans mijn meest creatieve dag. Hij vliegt echt voorbij. En vaak barst ik zelfs ’s avonds nog van de energie, hoe fijn is dat! Ik heb dan werk verzet waar ik de hele week nog van profiteer. Mijn huis is aan het einde van de maandag op orde, mijn social media planning helder, mijn afspraken voorbereid, mijn administratie bijgewerkt, de boodschappen gedaan en de was en strijk bijgewerkt. Echt? Ja, echt! En een fijne maandag zet de toon voor de rest van de week. Een goede start is het halve werk, toch? 😉 Wat dus sowieso al helpt, is tegen mezelf zeggen: “Joepie, het is maandag, flowdag!” Ik programmeer mezelf als het ware al voor hoge productie op maandag.
Dusss, ik zeg niet voor niets dat maandag mijn lievelingsdag is. Wat is trouwens jouw lievelingsdag van de week?
Hieronder vind je de 10 stappen die mij helpen om mijn flow te (her-)vinden, zelfs op de niet-maandagen van de week. Klaar voor de start? Flow!
Voordat je flow gaat inplannen, is het belangrijk om te gaan onderzoeken wanneer je wat het beste afgaat. Dus op welk uur van de dag werk je het best? En heb je dan behoefte aan absolute stilte om je te kunnen concentreren? Of is een een bepaalde mate aan achtergrondgeluid juist wat je nodig hebt? Zo is bijvoorbeeld niet iedereen is ’s ochtends op zijn best, ik bijvoorbeeld.
Nu ik dit zo schrijf bedenk ik me dat ik op maandagochtend dan wel weer heel productief ben. Dus is het toch ook een mindset dingetje, daar kom ik in een volgende blog op terug! Wat in ieder geval waar is, is dat productiviteitspieken variëren per persoon. En als je weet wanneer je het meest productief bent, kun je je planning daar (gedeeltelijk) op aanpassen.
Dus, wat je concreet gaat onderzoeken:
-> Schrijf 3 momenten op die je nu te binnenschieten dat je iets aan het doen was waarbij de tijd voorbij vloog. Wat was je aan het doen? Hoe was dit moment bijzonder? Wat maakte het ‘onverwacht’ dat de tijd snel ging?
Aan de hand van deze inzichten heb je al een beetje idee van jouw ‘productiviteitspiek’.
Zoek een plek waar je je op je gemak voelt en waar je werk kunt verzetten. Je moet er gefocust kunnen blijven en helemaal op kunnen gaan in je taak. Hoewel het best fijn kan zijn om bijvoorbeeld met de deur van je lokaal open te werken, zou het ook een te grote afleiding kunnen zijn als je echt in de flow wilt komen. Ik werk thuis aan de bar in onze keuken het liefst. Maar als ik echt in flow wil werken, ga ik naar de werkkamer. Deur dicht, focus aan.
Weer even concreet:
De antwoorden op deze vragen geven je inzicht in WAAR je de meeste flow ervaart.
Nog een laatste in de categorie voorbereiding. Ik zorg altijd voor pen en papier. Of het nou een kladblaadje of een notitieboekje is, maakt niet uit. Waar het hier om gaat, is dat je dingen op kunt schrijven. Dus, je bent lekker ‘in flow’ aan t werk en ineens bedenk je dat je je moeder nog zou bellen, je nog even dat ene moet regelen en er schiet je een briljant idee te binnen. Maar…deze dingen hebben niks te maken met waar je op dat moment mee bezig bent. Wat je dan doet: op je (klad) blaadje schrijven wat je te binnen schiet. Nu hoef je er niet meer aan te blijven denken en kun je door. Schrijven helpt om dingen te onthouden. En je zet het even opzij.
Ik ben zelf nogal fan van leuchtturm1917 notitieboeken en ben dan zo’n pietje precies die vindt dat het schriftje er netjes uit moet zien. Dat werd op den duur wat tijdrovend, dus heb ik mezelf een boekje kano gedaan waar ik in mag kladden. Ik mag er slordig in schrijven, dingen doorstrepen en tekeningetjes maken. Ik heb zo al mijn kladblaadjes bij elkaar. Geen losse blaadjes die ik dan weer kwijt kan raken, want dat gebeurde vaker dan me lief was…:\
Concreet:
Dan nu tijd voor flow-modus aan. Zet je mobiel op “niet storen”. Beter nog, zorg voor meer productiviteit terwijl je iets goeds doet voor onze Aarde: plant echte bomen terwijl je lekker in de flow zit. De app-forest regelt dit automatisch. Het enige dat je hoeft te doen, is van je mobiel afblijven. 😉 (Zoeken met Ecosia ipv. Google is trouwens net zo tof: ook zij planten bomen voor elke zoekterm!)
Nog een tip is: werken met de pomodoro techniek: 25 min werken, 5 min korte pauze (beweeg!!) en na 3x 25 plus 5 min werken even een langere pauze. Hier vind je een fijne site om te gebruiken.
Concreet:
Schrijf op welke taak je wilt voltooien of welk doel je “in de flow” wilt bereiken.
Dit geeft je een richting en helpt je de verleiding te weerstaan om toe te geven aan afleidende activiteiten.
Belangrijk: het opschrijven is waar het om gaat. Dit geeft extra motivatie. Als je het fijn vindt, kun je je taak/doel heel SMART maken. (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden) Dus: Voor wanneer wil je wat hoe gedaan/gehaald hebben?
Concreet:
Houd je pen en papier nog even bij de hand, want voor deze stap “dump” je je brein. Schrijf, voordat je gaat beginnen, alles wat in je opkomt op. Je wilt geen excuus hebben om op internet/social media te zitten scrollen en zo een uur weg te zien glippen. In deze stap maak je je hoofd leeg en zet je je to-do lijst, nog-te-googelen lijst, nog-te-shoppen lijst, nog-te-maken dingen uit je systeem. Een helder hoofd denkt scherper na.
Concreet:
Ik zorg ervoor dat ik altijd voorbereid aan mijn flow-moment begin. Daarmee bedoel ik iets te eten en drinken regelen en dat klaarzetten. Ik wil niet midden in m’n flow dorst of trek krijgen en dan eerst nog gaan bedenken waar ik zin in heb, dat gaan halen, onderweg aan de praat raken met iemand die ik tegenkom… Weet waar je energie van krijgt, wat je nodig hebt. Op maandagochtend zet ik klaar: cappuccino en een fles water. Daar kom ik wel een paar uur mee door.
Concreet:
Vlak voordat ik begin, draai ik het volume hoger van een blij liedje. Ik kies een nummer dat mijn ACTIE-modus aan zet. De juiste muziek geeft mij echt een energie boost. Ik heb een energie-gevende playlist voor mezelf gemaakt, waar ik me vrolijk en actief door voel. Ik betrap mezelf dan ook vaak op een dansje. En als ik dan zo lekker actief ben, is het fijn starten aan mijn flow! 🙂
Ik voel het dan al stromen in mn lijf.
Concreet:
Na m’n dansje verleg ik de focus op mijn ademhaling. Ik haal een paar keer bewust en diep adem om alles los te laten. Spanning, als die er nog zit. Onrust, als ik die nog voel. Ik voel hoe de lucht m’n longen vult. Ik adem helemaal naar m’n buik toe. Laat mn schouders zakken, voel het gewicht van m’n armen en hoe ontspannen mijn nek en schouders zijn.
Kleine tip voor de zekerheid: zet een timer aan voor het geval je nog ergens moet zijn. Je weet maar nooit hoe lang je in de flow blijft.
Hier vind je een flow checklist/werkblad dat je kunt downloaden en printen. Ter ondersteuning van jouw flow!
Als je al deze stappen zo doorleest lijkt het misschien veel ‘werk’, maar ik doorloop ze allemaal in vrij korte tijd. Door het werkblad/checklist te gebruiken, kun je alle ‘stappen’ snel afvinken, en zit je binnen no time in flow te knallen.
Ik zou zeggen: geniet ervan. 🙂