In bewustzijnscoaching is het stellen van inspirerende vragen de sleutel om je verder te brengen.


En natuurlijk werken met een vaste structuur, zodat je diep kunt gaan en doorbraken en inzichten kunt ervaren. Coaching valt en staat met de vragen die gesteld worden.

Wat vraag je jezelf? ​​

Niet alleen de vragen die je coach je stelt hebben impact. Ook de vragen die je jezelf dagelijks stelt. Vragen sturen je gedachten in bepaalde richtingen. En helpen je om mogelijkheden en kansen te zien. Of, andersom: ze kunnen ook juist je angsten, beperkende overtuigingen en mislukkingen uitvergroten.

Feitelijk ben jij de baas van wat jij denkt. Of in ieder geval heb jij de controle om te kiezen welke gedachte je gelooft en welke niet.
Zou het niet een mooi doel zijn om je hersenen gaan te trainen om op zoek te gaan naar het goede, het mooie? De kansen en de eindeloze mogelijkheden te gaan zien in plaats van alle gevaren en beperkingen?


Beginnen met hersentraining

Welke gedachtes komen er meestal als eerste voor je op?
Originele oplossingen en grote dromen, of angstige “wat als het niet lukt” gedachtes?

Gedachten over angsten, mislukkingen en beperkende overtuigingen zul je altijd denken, wat er ook gebeurt. Zo zijn we geprogrammeerd. En hoe meer je ze probeert weg te duwen, hoe meer aandacht je ze eigenlijk geeft en hoe meer ruimte ze in je hoofd innemen.

Feit is: dagelijks denk je 12,000 tot 16,000 gedachten – goede en slechte, opbeurende en deprimerende, gelukkige en droevige – ze zullen altijd allemaal wel een keer naar boven komen.
Het is net als met de roze olifant. Hoe meer je er niet aan mag denken, hoe meer je roze olifanten in je hoofd ziet…


De truc

De truc is: deze gedachten erkennen.
Zeg: “Hallo, angstgedachte/beperkende overtuiging, leuk je hier in mijn hoofd te zien. Vertel je me de absolute, 100% zekere, geen twijfel mogelijke waarheid?”

Hoogstwaarschijnlijk zal het antwoord zijn: “Nee.” En dan kun je jezelf afvragen: “Wat is nog meer waar?” om je hersenen te laten zoeken naar kansen, de positieve kant van dingen.
Als je die positieve kant dan hebt, kies ervoor om díe als jouw waarheid te zien.


Wat werkt voor mij

Ik heb onlangs een interessante TED-talk gezien. Uit deze TED talk haalde ik een vraag die voor mij keer op keer goed blijkt te werken. Een vraag die me motiveert om me te focussen op wat belangrijk is, me inspireert om naar nieuwe mogelijkheden te kijken en me in actie te brengen. En actie, dat is toch wel mijn meest wenselijke modus.

Het helpt me om me niet blind te staren op de enge stukjes die ik tegenkom, of me door tegenslagen of afwijzingen uit het veld te laten slaan. In mijn opleiding tot bewustzijnscoach heb ik geleerd hoe belangrijk het is om je niet door je eigen negatieve gedachtes te laten leiden.

Al nieuwsgierig naar mijn vraag der vragen?
Oké, komt ‘ie: mmijn vraag voor mezelf, waar ik bijna elke dag mee opsta, is:

Maakt het de boot sneller?

Deze vraag helpt me te zien dat sommige dingen me vertragen – zoals te lang door mijn Facebook-feed scrollen, zogenaamd om te ‘netwerken’ … of knorrig wakker worden en heel onvriendelijk zijn tegen mijn gezin, gewoon omdat “dat is wie ik ben”.
Dat is namelijk niet de waarheid. Het is niet wie ik ben. Ik ben niet ‘ochtendhumeur’.

Ik blijk volledig in staat om ‘s ochtends een beslissing te nemen om aardig en geduldig te zijn.


Schreeuwen tegen mijn kinderen zal de boot NIET sneller maken.
Ik ben er eigenlijk vrij zeker van, dat het de boot super langzaam zal maken.

Want concreet betekent mijn ochtendhumeur: we komen te laat op school en iedereen zal zich uiteindelijk slecht voelen en zijn dag verkeerd beginnen. 🙁

Origami

Dus ben ik de laatste tijd behoorlijk goed geworden in het vouwen van bootjes.
Ze staan overal in huis: naast mijn bed en in mijn kantoor, om te dienen als een herinnering om het beste uit deze dag te halen. Om het meeste betekenis te hebben in mijn werk. Om de beste ouder te zijn die ik kan zijn.

Het bootje helpt me:
-als het gaat om voor mezelf te zorgen (zal het overslaan van deze maaltijd de boot sneller maken? ja, ik ‘win’ tijd, maar echt: nee, natuurlijk niet! Ik moet eten!)


– als het om mijn gezin gaat (zal het kijken op mijn telefoon tijdens de maaltijden de boot sneller maken? Neeeeee! Dat is niet het voorbeeld dat ik wil geven!)


-als het gaat om business (zal werken op mijn computer de boot sneller maken? Ja, ik kan contact met je maken via sociale media. Maar niet altijd: ik moet er ook op uit gaan, gezien worden, mensen leren kennen in echte leven!)


Ik zou even door kunnen gaan, maar ik denk dat je begrijpt wat ik bedoel.


Snelle bootexpert


Voel je je al geïnspireerd over wat JOUW bootsnelheid zou kunnen zijn?
En komen er al ideeën bij je op wanneer en hoe deze vraag jou zou kunnen helpen?
Of heb je een andere vraag die goed werkt voor jou?

Ik hoor het graag!
Kun je geen vraag bedenken?
Neem contact met me op
, met behulp van bewustzijnscoaching kunnen we samen op onderzoek gaan.

Ik ben tegenwoordig helemaal into snelle boten;)